Φωτογραφίες προϊόντος: 1
Οι σκορπιοί ανήκουν στην κατηγορία των αραχνίδων (class: Arachnida) της συνομοταξίας των αρθρόποδων (Phylum: Arthropoda) του ζωικού βασιλείου και στην τάξη των σκορπιών.

Το μήκος τους κυμαίνεται από 7.5 έως 20 εκατοστά, φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδιών και λεπτή ουρά στην οποία καταλήγει το κεντρί από το οποίο εκκρίνεται το δηλητήριο με το οποίο σκοτώνουν τα θηράματά τους. Το δηλητήριο παράγεται από εξειδικευμένους αδένες που φέρουν στο κοιλιακό τους τμήμα. Επιπλέον έχουν μεγάλες δαγκάνες και είναι σαρκοβόροι.
Η διάρκεια ζωής των σκορπιών διαφέρει ανάλογα με το είδος.  Οι περισσότεροι έχουν  μέσο όρο ζωής 4-7 χρόνια, υπάρχουν και δύο είδη που φθάνουν τα 25 χρόνια.
Στην Ελλάδα έχουμε τα παρακάτω είδη:
Mesobuthus gibbosus. Έχει χρώμα καφέ – κίτρινο με λεπτές ποδοπροσακτρίδες.  Θεωρείται ο πιο δηλητηριώδης από τους Ευρωπαϊκούς σκορπιούς και είναι αρκετά επιθετικός.
Euscorpius flavicaudis. Ο κοινός σκορπιός.
Euscorpius italicus.
Euscorpius sicanus.


Διαχειμάζουν σε ξηρά κλίματα και τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο, σε εσοχές κορμών, ανάμεσα από ξύλα, ακόμα και σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων. Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι, γι’ αυτό το λόγο το πρωί μπορεί να τους βρούμε κρυμμένους μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λπ..
Το δήγµα των µη θανατηφόρων σκορπιών µοιάζει µε αυτό της σφήκας αν και είναι κάπως πιο οδυνηρό ενώ πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπo.Το δήγµα των θανατηφόρων σκορπιών είναι πιο επώδυνο. Αφού δεν υπάρχει κάτι το εμφανές στο σημείο, το δήγμα γίνεται αντιληπτό από το αίσθημα κνησμού που προκαλείται αρχικά. Αντίθετα, η παρουσία οιδήµατος και ερυθήµατος ή πορφυρής απόχρωσης του δέρµατος είναι ενδείξεις ότι το δήγµα προέρχεται από µη θανατηφόρo είδος σκορπιού. Ακολουθεί σε διάστηµα 5-60 λεπτών πόνος, που µπορεί να είναι αρκετά έντονος. Το σηµείο του δήγµατος είναι πολύ ευαίσθητο στη ψηλάφηση. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν θανατηφόροι σκορπιοί, το αλλεργικό σοκ όμως που μπορεί να προκληθεί είναι δυνατόν να επιφέρει το θάνατο. Οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών και τη χορήγηση ειδικού ορού.

Αντιμετώπιση
Οι σκορπιοί προτιμούν υγρά μέρη κάτω από πέτρες, κεραμίδια, ξύλα, χορτάρια, σκουπίδια. Ο καθαρισμός των χώρων από τα παραπάνω καθώς και από ζιζάνια που φυτρώνουν κοντά σε κτήρια και  αποτελούν καταφύγια για τους σκορπιούς πρέπει να γίνεται συστηματικά. Ζιζανιοκτονία είναι απαραίτητη σε ζώνη γύρω από κατοικίες, βιομηχανικά κτήρια και ζωοτροφικές μονάδες.
Ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα (π.χ Ficam W, Icon 2,5CS, Solfac 10WP κ.λπ.) γύρω από τα κτήρια το φθινόπωρο προφυλλάσσει τα κτήρια από την είσοδο των σκορπιών σ’αυτά. Στο τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης ψεκάζουμε πριν την επαναδραστηριοποίηση των σκορπιών.
Σχετικά Προϊόντα